Registracija domena: .hr, .com.hr, .com, .net, .org, .biz, .eu, .de, .me, .ch

Osnova i temelj svake internet stranice, servisa ili internet projekta bilo kakvog tipa jest upravo domena, koja je ujedno i univerzalni identifikator samog projekta, proizvoda ili njegovog vlasnika - Vas i vaše tvrtke. Postoje razni tipovi domena, a osnovna je razlika u njihovoj extenziji (TLD(1)), mogućnosti registracije i cijeni. U Republici Hrvatskoj, postoji nekoliko tipova .hr domena, od kojih su najznačajnije besplatne i naplatne .hr domene, te komercijalna .com.hr domena. * TLD - Top Level Domain.
Postoje razni tipovi domema, a osnovna je razlika u njihovoj extenziji (TLD(1)), mogućnosti registracije i cijeni. U Republici Hrvatskoj, postoji nekoliko tipova .hr domena, od kojih su najznačajnije besplatne i naplatne .hr domene, te komercijalna .com.hr domena.

Zašto posvetiti registraciju domene nama?

Proces registracije i održavanja domene obuhvaća:
 • odabir najboljeg tipa domene
  Određeni TLD-ovi su kod potrošaća prepoznati kao sigurno mjesto za boravak (npr.: domena.hr sugerira korisniku da je vlasnik stranice tvrtka sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, što će možda korisniku značiti da je lakše stupiti u komunikaciju s takvim poslovnim subjektom.
 • odabir najboljeg naziva domene
  Trgovina.com ili dobrodosli-u-moju-internet-trgovinu.com zasigurno nije jednako atraktivna destinacija.
 • odabir registrara za zakup domene
  Različiti registrari - različite cijene i uvijeti. S nama uvijek znate na čemu ste, pa su i osigurane prosječne cijene na tržištu. Postoje registrari za zakup domena koji prodaju specijalizirane domene, više desetaka ili više stotina puta skuplje od redovitih cijena.
 • registriranje kreditne kartice za naplatu
  Prilikom kupovine domene potrebno je registrirati kreditnu karticu, za one koji je nemaju ili nemaju dovoljno povjerenja u registrara kod kojeg ostavljaju kreditnu karticu, to je korak koji je nemoguće preskočiti!
 • godišnja registracija domene - produžetak
  Svake godine potrebno je produžiti zakup domene, u protivnom se gube prava na vlasništvo nad istom. U slučaju da zaboravite, niste u mogućnosti, istekla vam je kreditna kartica... i ne produžite na vrijeme domenu, događaju se, za po Vas vrlo složene i skupi problemi:
  komunikacija s registrarom (koji može imati i nekoliko stotina tisuća korisnika, jeste li sigurni da će Vas saslušati?), mogućnost otkupa domene u grace periodu(2), promjena identiteta i brenda uz koji je vezana domena (ukoliko izgubite trajno domenu, najčešće ne postoji način da je dobijete natrag - po istim uvjetima po kojima ste je vi zakupili).
Korisnici su prepozali da je lakše prepustiti brigu oko registracije, naplate i upravljanja domenom nama - usluga je u ovako i onako besplatna i sastavni je dio svakog hosting paketa.(1)TLD - Top Level Domain
(2) Grace period - bonus period u kojem možete otkupiti isteklu domenu, no nema u njemu ništa graciozno. Uvjeti po kojima možete obaviti taj posao često znače desetke puta veću otkupnu cijenu i slično